Crowd Management Groningen COVID 19

Gepubliceerd: 04 december 2020Laatst bijgewerkt: 04 december 2020

Corona looplijnen Vismarkt Noord

De drukte in de winkelstraten van de binnenstad lijkt aardig onder controle. Om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen, raadt de gemeente mensen aan om drukke tijdstippen te vermijden en in je ééntje te komen. Spreiding is het toverwoord. Op de markt tekent zich al een duidelijke verschuiving af naar meer bezoek in de ochtenden.

Corona looplijnen Herestraat

Over de toeloop naar de winkels zegt adviseur Openbare Orde & Veiligheid Gert Wobbes: “Het is weliswaar minder druk dan normaal, maar gelet op de anderhalve meter afstand en de maximale groepsgrootte is de drukte nu belangrijker. We zien na een aanloop in oktober de laatste weken een toename van het winkelend publiek op vooral vrijdag en zaterdag. En bij mooi weer ook op zondag. Dit hadden we ook voorzien en daarom komen we al maandenlang met een vaste groep bij elkaar. Daarin zitten stewards, stadstoezicht, politie, communicatie en Openbare Orde & Veiligheid. We hebben een stappenplan ontwikkeld en doen aan crowdmanagement om de drukte beheersbaar te houden.”

Ogen en oren

Hoe weet dit team of het ergens op straat te druk wordt? “Onze belangrijkste ogen en oren lopen op straat. Dat zijn de BOA’s en 14 stewards. Ze geven via WhatsApp op ieder moment updates door en zijn getraind in het beoordelen van drukte. Het uitgangspunt is dat mensen zich in rechte lijn anderhalve meter moeten kunnen bewegen. Als we tegen het kantelpunt aanzitten, komt ons team bijeen om over maatregelen te praten en de burgemeester daarover te adviseren.” Als er maatregelen nodig zijn, besluit de burgemeester die in het team Openbare Orde & Veiligheid zijn eerste aanspreekpunt heeft.

Communicatie

Corona looplijnen Vismarkt

De gemeente probeert volgens Gert “aan de voorkant” te communiceren. “We maken gebruik van borden op de snelwegen en LED-schermen op het Zuiderdiep, Westerhaven en bij de A-kerk. Ook communiceren we veel via de sociale media. We kunnen teksten à la minute aanpassen en mensen bijvoorbeeld laten weten dat het te druk is. Op vrijdag 28 november hebben we de Herestraat anderhalf uur in één richting afgesloten met hekken. Vooral de lange wachtrijen voor de winkels waren een obstakels bij het houden van voldoende afstand.”

Stewards

Stewards informeren het publiek over de regels. “De Groningen City Club zette afgelopen zaterdag ook zelf stewards in om te ondersteunen bij een correcte rijvorming. Negen van de tien mensen begrijpt een maatregel om een straat af te sluiten en komt later terug. Maar je hebt altijd mensen die boos of geïrriteerd raken. Daarom zijn de BOA’s belangrijk. Zij kunnen daadwerkelijk handhaven en we schromen niet om dat te doen.”

Spreiding

Liever zien gemeente en winkeliers meer spreiding. “Op vrijdag- en zaterdagochtend valt de drukte relatief mee. Je zou willen dat mensen hun inkopen ook op andere dagen gaan doen, al loopt de Herestraat niet vol op een dinsdagochtend. Mensen moeten natuurlijk ook werken. Wat wij verder aanraden is: kom alleen en niet met het hele gezin. Ga weer naar huis als je klaar bent.” 

Geen feestje

Corona looplijnen Vismarkt Noord

Deze adviezen gelden ook voor bezoekers van de markt. Marktmeester Jordy Bakker: “We merken de laatste weken dat het al eerder druk wordt op vrijdag en zaterdag. Behalve bij de intocht van Sinterklaas, toen zat iedereen voor de tv. Je ziet nog wel steeds dat hele families of groepen studenten bij elkaar komen op de markt. Dat is een beetje een zorglijk punt. Wij vragen er geen feestje van te maken. Mensen komen elkaar ook tegen en blijven op het pad staan praten. Stewards vragen hen dan om door te lopen en buiten de markt verder te kletsen. Het is ook niet de bedoeling om het gekochte eten ter plekke te consumeren. Daarom bieden marktkooplieden alle etenswaar verpakt aan.”

Aanspreken

“De meeste mensen snappen de regels wel als we hen hierop aanspreken. Je ziet dat veel mensen uit zichzelf mondkapjes dragen op de markt. Sommigen vinden het vervelend als je zegt dat ze niet met de fiets de markt op mogen komen. Maar dat doen we om ruimte te houden.” Hoe kijken de marktkooplieden aan tegen alle maatregelen? “Normaal gesproken houden ze zich niet bezig met dit soort zaken”, lacht Jordy. “Nu doen en denken ze goed mee. We zijn dan ook één van de weinige markten in Nederland die continu konden doordraaien.” 

Bredere paden

De markt verbreedde al snel na het uitbreken van de coronacrisis de looppaden van drie naar zes tot zeven meter. “We hebben er alles aan gedaan om meer ruimte te maken. Het is bijna niet meer in te denken hoe het eerst was, toen kon je over de hoofden lopen. De laatste weken is de drukte te overzien. Het komt met vlagen waarna even later iedereen weer weg is. Rond 15.00 uur op zaterdagmiddag is het het drukst.”

Sluiting

Het is tot nu toe nooit reden geweest om de markt te sluiten. Hetzelfde geldt voor de winkels. “Wij willen ook rekening houden met de belangen van winkeliers en zien sluiting in bepaalde gebieden alleen als een uiterste redmiddel dat je wil voorkomen”, zegt Gert Wobbes. Er gaan ook stemmen op om de winkels juist lánger te openen voor een betere spreiding. “Maar daarmee geef je het signaal af om naar de stad te komen terwijl je zo min mogelijk reisbewegingen wil.” Toch sluit Groningen voorlopig geen parkeergarages af. “Dat zou ook een middel zijn om mensen te ontmoedigen. Zolang we de drukte beheersbaar houden, is dat echter niet noodzakelijk.”

December

Corona looplijnen Herestraat

Wat verwacht Gert voor het Sinterklaasweekend en de rest van december? “Veel mensen hebben hun inkopen al vroegtijdig gedaan. Ik denk ook niet dat het zo druk wordt als op Black Friday. Wij zitten in elk geval met de volle bezetting klaar om de stroom te begeleiden. Het weekend vóór kerst wordt ook interessant om te volgen, al verwacht ik dan meer drukte in de supermarkten.”